Bespreking website 'Koning Artur en Middeleeuwse Literatuur'
Print deze pagina

Bron: Levende Talen Magazine
Nummer: 89 (2003)
Auteur: John Daniëls

Van de 47 aan de wedstrijd deelnemende websites van leerlingen van 16 jaar en ouder had er slechts één een specifiek onderwerp voor het talenonderwijs en die viel ook nog in de prijzen: € 5.000 en nog eens € 1.000 voor de beste vormgeving. Het betrof het onderwerp Koning Artur en de Middeleeuwse Literatuur.

In deze website hebben de makers, leerlingen van het Zwijsen College in Veghel, in een groot aantal met oude prenten verluchtigde pagina’s antwoord gezocht op vragen zoals: waren de Middeleeuwen echt zo duister als wel eens wordt beweerd? En wat lazen die middeleeuwers precies en welke taal spraken ze? Lagen de boeken in de Middeleeuwen voor het oprapen? Wie schreef ze eigenlijk? En waarom? En waarmee? En wat voor papier gebruikten middeleeuwse auteurs? Zaten onze voorouders ook al met een boekje in een hoekje? En trouwens, konden ze wel lezen? Is Artur werkelijk koning geweest? Of hadden de Kelten iets te veel fantasie?

Naast de theoretische lessen, waarin deze vragen worden beantwoord, hebben de leerlingen ook een aantal tekstfragmenten opgenomen uit Ridder metter mouwen, Roman van Walewein, Walewein en Keie, Lanceloet en het hert met de witte voet, Ferguut en de Graalkoning.

Je kunt goed zien dat deze website is gemaakt door en voor leerlingen. Artur treedt op als strip- en filmheld. De leerlingen kunnen spelletjes doen in een middeleeuws jasje, ze kunnen naar middeleeuwse muziek luisteren, maar als ze daar genoeg van hebben, kunnen ze op één van de op hun smaak afgestemde radiozenders afstemmen.

Er is zelfs een knop met de tekst interactief. Daaronder kunnen de leerlingen hun kennis testen in een multiple choice quiz. Als echte schoolmeesters raden de makers ‘hun’ leerlingen aan eerst de theorie door te nemen alvorens hier aan te beginnen.

Verder zijn er interactieve computerspelletjes waaronder schaken en dammen en de leerlingen kunnen als een middeleeuwse Robin Hood de pijl en boog hanteren in het spel Longbow. In Merlin’s Quest ben je echt in Engeland waar je allerlei Engelstalige opdrachten moet uitvoeren. Je geeft je voornaam en je woonplaats op, dan ben je in deze Quest een ridder.

De leerlingen hebben ook een aantal slotopdrachten geschreven ten behoeve van het leesdossier.

Al met al is deze inzending, opgezet door leerlingen, zeer geschikt voor de klas, want daar is hij zo inzetbaar in de letterkundeles.

Vorige pagina
Copyright © 2002-2010 Team llb243