Koning Artur [inleiding]

Iedereen heeft wel eens ooit van hem gehoord: koning Artur. Hij behoort - zo hij het al niet is - tot de bekendste koningen aller tijden. Ook zijn ridders - die van de Ronde Tafel - hebben een plaatsje in het geheugen van velen. Of wellicht heb je hem ooit gezien, want meerdere keren was Artur samen met zijn ridders te bewonderen op het witte doek. En dan is er nog een Nijmeegse vereniging van geschiedenisstudenten, een Canadees bedrijf dat kruisbogen maakt en een hotel- en casinokasteel in Las Vegas die de herinnering aan deze legendarische koning levend houdt: ze ontlenen hun naam aan Arturs wonderzwaard Excalibur.

Koning Artur afgebeeld in de Ronde Tafel

Nog nooit van deze Britse vorst gehoord? Geen nood! Op deze site zul je Artur, zijn ridders en zijn verhalen leren kennen. Ook kom je het een en ander te weten over middeleeuwse literatuur. Deze website bevat onder andere zes hoofdstukken en enkele middeleeuwse tekstfragmenten, beide met bijbehorende opdrachten.

1. De Middeleeuwen

Waren de Middeleeuwen echt zo duister als wel eens wordt beweerd? En wat lazen die middeleeuwers precies en welke taal spraken ze?
2. Middeleeuwse boeken

Lagen de boeken in de Middeleeuwen voor het oprapen? Wie schreef ze eigenlijk? En waarom? En waarmee? En wat voor papier gebruikten middeleeuwse auteurs?
3. Literaire cultuur

Zaten onze voorouders ook al met een boekje in een hoekje? En trouwens, konden ze wel lezen?
4. Artur in Brittannië

Is Artur werkelijk koning geweest? Of hadden de Kelten iets te veel fantasie? En was hij zo dapper als wordt beweerd?
5. De literaire Artur

Waarom werd Artur zo'n enorme hype? Zo maar, of zat er toch meer achter? En steeds maar weer die koning en zijn ridders, gaat dat niet vervelen?
6. De tastbare Artur

Kun je nog aan de Ronde Tafel zitten? Of op vakantie met Artur? En waar heeft hij geacteerd?
Tekstfragmenten

Wat gebeurt er in de verhalen over Artur en zijn ridders?

Naast de hoofdstukken en tekstfragmenten valt er nog heel wat te ontdekken op deze site:

Quiz

Wat weet je van koning Artur? Test je kennis in de quiz.

Filmfragmenten

Artur schitterde ook op het witte doek. Bekijk zijn acteerprestaties.

Strip

Artur treedt ook op als stripheld. Bijvoorbeeld in Excalibur.
Woordpuzzel

Puzzelen met Artur.

Spellen

Speel via Internet moderne spellen in een middeleeuws jasje.

Help

Geen idee hoe deze site werkt? De helppagina helpt je uit de brand.

Via de navigatiebalk bovenaan de site kun je alle pagina's bereiken. De sitemap geeft overigens een duidelijk overzicht van alle pagina's die deze site telt.

Wil je tijdens het doornemen van de pagina's naar muziek luisteren? Door op het luidsprekericoon linksboven te klikken, kun je een keuze maken uit een aantal radiostations of middeleeuwse muziekjes. Met het tweede icoon wordt een kladblok weergegeven waarmee je aantekeningen kunt maken tijdens het lezen van de hoofdstukken of het maken van de opdrachten. Tenslotte bevindt zich onder het derde icoon een zoekmachine voor de complete site.


1e prijs ThinkQuest en prijs voor het beste design!
Tovenaar Merlijn

Deze website heeft bij de finale van ThinkQuest voor Leerlingen 16+ maar liefst twee prijzen in de wacht gesleept. De jury beoordeelde het grote aantal uur achter de computer met de eerste prijs van € 5000 en een speciale prijs voor het beste design van € 1000.

We willen hierbij graag ThinkQuest en iedereen die ons geholpen en gesteund heeft van harte bedanken. De beoordeling van de jury luidde als volgt:

Tovenaar Merlijn

Mooie, inhoudelijk sterke site. Koning Artur is een aansprekend onderwerp. De materie wordt van verschillende kanten belicht en is voor jullie doelgroep goed uitgewerkt. Bovendien grafisch zeer goed opgezet, de site is erg transparant en daardoor makkelijk te navigeren.

Behalve bij ThinkQuest is de site ook in de pers niet onopgemerkt gebleven. Op de perspagina kun je zien wat verschillende media schreven over de website over koning Artur en de ThinkQuest-finale.

Vorige pagina
Laatste update:

2 januari 2010
ThinkQuest Copyright © 2002-2010 Team llb243