Colofon
Print deze pagina

Over deze website
Lancelot te paard in de film First Knight Op de website Koning Artur en Middeleeuwse Literatuur staat - de naam zegt het eigenlijk al - koning Artur centraal. Maar ook zijn ridders en allerlei elementen uit de middeleeuwse Arturliteratuur komen aan bod, zoals de Graal en de beroemde Ronde Tafel. Behalve de middeleeuwse Artur is er ook aandacht voor de nalatenschap van deze legendarische koning door de eeuwen heen, tot en met de dag van vandaag. Zo vormt Artur voor bijvoorbeeld hedendaagse filmmakers nog altijd een bron van inspiratie. Daarnaast staan er fragmenten uit middeleeuwse Arturverhalen en een strip inclusief opdrachten op de website. Zo leer je Arturs wereld uit de eerste hand kennen. Naast de wereld van Artur, verschaft de site ook informatie over de middeleeuwse literatuur in het algemeen en het functioneren ervan. Door deze informatie zijn de verhalen en de geschiedenis rond koning Artur beter te plaatsen.

ThinkQuest Koning Artur en Middeleeuwse Literatuur is gemaakt voor ThinkQuest, een wedstrijd waarbij scholieren educatieve websites maken. Deze website is bedoeld voor leerlingen in de tweede fase en is bruikbaar in zowel HAVO 4/5 als VWO 4/5/6. Leerlingen kunnen er zelfstandig mee aan de slag, individueel of in groepjes, maar de site kan ook ingezet worden door de docent Nederlands tijdens klassikale lessen (zie hiervoor de pagina voor de docent). Op het Zwijsen College heeft de sectie Nederlands de site tijdens het schooljaar 2002-2003 in de tweede fase toegepast.

De website telt zes hoofdstukken. Samen geven die hoofdstukken, waarin een duidelijke lijn zit, een tamelijk compleet beeld van Artur, zijn ridders en de Arturliteratuur. De verschillende hoofdstukken zijn evenwel ook prima afzonderlijk bruikbaar, bijvoorbeeld om iets te weten te komen over een bepaald aspect van Artur.

Arturridders als striphelden in Excalibur Het doel van de website is om tweede fase-leerlingen kennis te laten maken met de verschillende aspecten van koning Artur en de verhalen waarin deze held en zijn ridders centraal staan. In de verschillende hoofdstukken wordt Artur gevolgd vanaf zijn geboorte in de vroege Middeleeuwen tot en met zijn Nachleben in de 21e eeuw. Naast een educatief doel, biedt de site ook edutainment in de vorm van onder meer een quiz, woordpuzzel en strip.
De opdrachten bij de verschillende hoofdstukken en de verschillende tekstfragmenten kunnen worden opgenomen in het leesdossier. Dat geldt ook voor de afsluitende verwerkingsopdrachten. Afhankelijk van de beschikbare tijd, het doel, de werkvorm - individueel of in groepjes - en interesse kun je alle of een deel van de opdrachten maken.

Taakverdeling
Deze website is gemaakt door Barthe Diepstraten, Jorrit Diepstraten en Jos Krijnen (coach). Na gekozen te hebben voor Artur, zijn we op zoek gegaan naar informatie over deze koning. Daaraan was bepaald geen gebrek; over Artur is een waslijst aan boeken geschreven. Na het selecteren van bruikbaar materiaal, waarbij Jos heeft geholpen, en een voorlopige indeling van de site te hebben gemaakt, zijn we begonnen met het schrijven van de teksten voor de verschillende hoofdstukken.
Verder hebben we in boeken en op Internet naar passende afbeeldingen voor bij de hoofdstukken en andere onderdelen van de site gezocht. Vervolgens heeft Jorrit de uiteindelijke layout ontworpen en de pagina's met tekst en afbeeldingen ingedeeld. De layout heeft evenals de teksten veel aandacht gekregen en is meerdere malen aangepast om de website zo gebruiksvriendelijk en overzichtelijk mogelijk te maken. Verder hebben we geschikte fragmenten van Arturverhalen geselecteerd voor het onderdeel tekstfragmenten.
Belangrijk vonden we verder dat de site behalve leerzaam, ook 'leuke' en interactieve onderdelen moest hebben. Na veel brainstormen hierover zijn uiteindelijk de onderdelen interactief en vermaak er uit gerold. Het grootste deel hiervan is verzorgd door Barthe. Het verzamelen van de middeleeuwse spelletjes ging redelijk voorspoedig. Het zoeken van de filmfragmenten en het samenstellen van de filmlijst ging daarentegen minder snel.
Dat de site omvangrijker is geworden dan aanvankelijk het plan was, geeft al aan met hoeveel plezier we eraan hebben gewerkt.
Voor Jos was dit z'n eerste kennismaking met ThinkQuest, Barthe en Jorrit waren er al mee vertrouwd. Eerder maakten zij de ThinkQuest-website Antarctica: het onbekende continent, die in 2001 de aanmoedigingsprijs ontving in de categorie 12-15 jaar (ThinkQuest voor Leerlingen).
Jos is tijdens schooldagen te vinden op het Zwijsen College te Veghel als docent Nederlands.

Waarom hebben we voor dit onderwerp gekozen?
Het idee om 'iets' met de Middeleeuwen en koning Artur te doen is vorig jaar ontstaan. In klas 4 is het middeleeuwse ridderverhaal Karel ende Elegast klassikaal gelezen. Ook is toen Karels Engelse tegenhanger, Artur, kort aan de orde geweest en zijn er enkele aspecten van middeleeuwse literatuur behandeld. Omdat die oude ridderverhalen ons aanspraken, hebben we Artur gekozen als onderwerp voor deze site. Verder vonden we het boeiend om het verschil te zien tussen onze tijd en de Middeleeuwen; vandaar dat op de site ook aandacht is besteed aan aspecten van middeleeuwse literatuur.

Onderhoudsplan
Over Artur en alles wat daarmee te maken heeft verschijnen jaarlijks tal van artikelen en studies. Ook op het Internet zal deze koning misschien wel voor altijd leven en zullen nieuwe pagina's over hem verschijnen of bestaande worden uitgebreid. Verschijnt er nieuwe informatie over alles wat met Artur verband houdt, of wordt er een belangrijke vondst gedaan, zoals enkele jaren terug bijvoorbeeld een fragment van de Middelnederlandse Arurroman Arturs doet, dan zullen we daar op de site zeker melding van maken. Het systeem achter de website is zo ingericht dat alle onderdelen ervan eenvoudig bij te werken en te onderhouden zijn. Dat zullen we regelmatig doen, waarbij we naast het bovenvermelde natuurlijk rekening houden met reacties van bezoekers, die zij per e-mail of in het gastenboek kunnen achterlaten. Tot slot, niet-werkende hyperlinks staan met stip in de top tien van Internet-ergernissen. Om die woede bij bezoekers te voorkomen, zullen we regelmatig de links naar andere sites controleren en zonodig aanpassen.

Onze dank gaat uit naar:

Waarom schrijven jullie Artur zonder h?
Hoe heet onze koning eigenlijk? Natuurlijk weten we wel dat de koning waar deze site over gaat Artur heet. Of is het toch Arthur? Want de naam van onze koning wordt op twee verschillende manieren geschreven: de ene keer zonder en de andere keer met een h. Kijk je bijvoorbeeld in schoolboeken dan heeft het ene boek het over Arthur, terwijl het andere boek Artur schrijft.
Hoe je de naam schrijft heeft vooral te maken of je door een Britse of Nederlandse bril kijkt. De Britten geven hun koning graag een extra letter. In Middelnederlandse verhalen is de naam vernederlandst en heet de koning gewoon Artur. Op de website hebben wij er voor gekozen om die Nederlandse schrijfwijze aan te houden. Onze koning heet dus Artur. Ga je zelf liever op de Engelse toer, dan mag dat ook. Immers, what's in a name?

Gebruikte technieken
Op deze site zijn de volgende technieken gebruikt (naast JavaScript, cookies, CSS, SSI en uiteraard HTML):


Bronvermelding

De teksten op deze site zouden niet geschreven kunnen zijn zonder gebruik te maken van diverse boeken over koning Artur. Ook het Internet is gebruikt bij het bouwen van deze website, onder andere zijn veel afbeeldingen hiervan afkomstig. Hieronder staat een overzicht van de gebruikte bronnen.

Teksten

  1. Karel Aardse, Middeleeuwse ridderverhalen. Bulkboek-bijlage. Barneveld, 1987.
  2. Nicki Bullinga, In de voetsporen van koning Arthur. Bloemendaal, 2001.
  3. Lily Coenen, Ton Kox, Bram Noot, Literatuur zonder grenzen. Literatuur voor de tweede fase. Houten, 2001.
  4. Kevin Crossley-Holland, Arthur koning van alle tijden. De wereld van koning Arthur en zijn ridders. Zeist, 1998.
  5. Maartje Draak, Arthur en zijn tafelronde. Den Haag, 1979.
  6. W.P. Gerritsen & A.G. van Melle (red.), Van Aiol tot de Zwaanridder. Personages uit de middeleeuwse verhaalkunst en hun voortleven in literatuur, theater en beeldende kunst. Nijmegen, 1993.
  7. Malcolm Godwin, De heilige graal; een legende voor deze tijd. Rijswijk, 1989.
  8. Dini Hogenelst en Frits van Oostrom, Handgeschreven wereld. Nederlandse literatuur en cultuur in de Middeleeuwen. Amsterdam, 1995.
  9. J.D. Janssens, Koning Artur in de Nederlanden. Middelnederlandse Artur- en Graalromans ingeleid en geannoteerd door J.D. Janssens. Utrecht, 1985.
  10. Jozef Janssens, De Graal en de ridders van de Ronde Tafel. Leuven, 1995.
  11. Jozef Janssens, De middeleeuwen zijn anders. Cultuur en literatuur van de 12de tot de 15de eeuw. Leuven, 1993.
  12. Koning Arthur in de Middeleeuwen. Bzzlletin 124. Den Haag, 1985.
  13. Gerrit van der Meulen en Ruud Kraaijeveld, Globe, literatuur voor de tweede fase Nederlands. VWO informatieboek. Utrecht/Zutphen, 1998.
  14. Herman Pleij, Het literaire leven in de Middeleeuwen. Leiden, 1984.
  15. M.A. Schenkeveld-van der Dussen (hoofdred.), Nederlandse Literatuur, een geschiedenis. Groningen, 1993.
  16. Karel en Elegast. Tekst in context. Samengesteld door Hubert Slings. Amsterdam, 1997.
  17. Reinaert de vos. Tekst in context. Samengesteld door Hubert Slings. Amsterdam, 1999.
  18. Van tijd tot tijd. Bulkboek-bijlage najaar 1984. Barneveld, 1984.
  19. Vensters naar vroeger. Eenentwintig schoolvakken in middeleeuws perspectief. Barneveld, 1984.
  20. Jan W. de Vries, Roland Willemyns, Peter Burger, Het verhaal van een taal; negen eeuwen Nederlands. Amsterdam, 1994.

Tekstfragmenten

  1. Roman van den Riddere metter mouwen. Opnieuw naar de bewaarde bronnen uitgegeven. Met letterkundige inleiding door M.J.M. de Haan en L. Jongen en annotaties en emendaties door B.C. Damsteegt en M.J. van der Wal. Met medewerking van A. Meesen. Utrecht, 1983. [ weergeven ]
  2. Roman van Walewein. Vertaald door R.J. Wols, Utrecht - Antwerpen, 1979. [ weergeven ]
  3. Walewein, de neef van koning Arthur. Vertaling en toelichting: L. Jongen. Amsterdam, 1992. [ weergeven ]
  4. Gerrit van der Meulen en Ruud Kraaijeveld, Globe, literatuur voor de tweede fase Nederlands. VWO 1, verwerkingsboek. Utrecht - Zutphen, 1999. [ weergeven ]
  5. Ferguut. Uitgegeven met inleiding en aantekeningen door E. Rombauts, N. de Paepe en M.J.M. de Haan. Hilversum, 1994. [ weergeven ]
  6. Willy Vandersteen, De Graalkoning. Antwerpen, z.j. [ weergeven ]

Filmfragmenten

  1. First Knight, Columbia Pictures Corporation / First Knight Productions, 1995. [ weergeven ]
  2. First Knight, Columbia Pictures Corporation / First Knight Productions, 1995. [ weergeven ]
  3. First Knight, Columbia Pictures Corporation / First Knight Productions, 1995. [ weergeven ]
  4. First Knight, Columbia Pictures Corporation / First Knight Productions, 1995. [ weergeven ]
  5. Monty Python and the Holy Grail, Michael White Productions / National Film Trustee Company / Python (Monty) Pictures Limited, 1975. [ weergeven ]
  6. The Mists of Avalon, Constantin Film Produktion GmbH / Stillking / Turner Network Television / Warner Bros. / Wolper Organization, 2001. [ weergeven ]
  7. Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, New Line Cinema / The Saul Zaentz Company / WingNut Films, 2001. [ weergeven ]
  8. Lord of the Rings: The Two Towers, New Line Cinema / The Saul Zaentz Company / WingNut Films, 2002. [ weergeven ]
  9. Quest for Camelot, Turner Feature Animation / Warner Bros., 1998. [ weergeven ]
  10. Quest for Camelot, Turner Feature Animation / Warner Bros., 1998. [ weergeven ]

Spellen

  1. Longbow, Filip Stojanovski. [ weergeven ]
  2. Merlin's Quest, Shockwave.com. [ weergeven ]
  3. Multiplayer Chess, Shockwave.com. [ weergeven ]
  4. Multiplayer Checkers, Shockwave.com. [ weergeven ]

Afbeeldingen splashpage/Flash-intro

  1. Ronde Tafel: King Arthur, Pitkin, 1995, p. 12.
  2. Lancelot te paard (beeld uit film First Knight): King Arthur, the stuff of future memory - First Knight, Iman Keuchenius, 1998.
  3. Stichting ThinkQuest Nederland. [ weergeven ]

Afbeeldingen beginpagina

  1. King Arthur, Pitkin, 1995, p. 12. [ weergeven ]
  2. H.J.M.F. Lodewick e.a., Ik probeer mijn pen; atlas van de Nederlandse letterkunde; 2e herziene druk. Amsterdam, 1982, p. 10. [ weergeven ]
  3. David Day, Koning Arthur; het ontstaan van een mythe. Alphen aan de Rijn, 1997, p. 64. [ weergeven ]
  4. H.J.M.F. Lodewick e.a., Ik probeer mijn pen; atlas van de Nederlandse letterkunde; 2e herziene druk. Amsterdam, 1982, p. 14. [ weergeven ]
  5. David Day, Koning Arthur; het ontstaan van een mythe. Alphen aan de Rijn, 1997, p. 41. [ weergeven ]
  6. W. Verbeke, J. Janssens, M. Smeyers, Arturus Rex. Koning Artur en de Nederlanden. Leuven, 1987, zonder paginanummer. [ weergeven ]
  7. King Arthur, Pitkin, 1995, p. 12. [ weergeven ]
  8. Design Gallery Live, Microsoft Corporation. [ weergeven ]
  9. Stichting ThinkQuest Nederland. [ weergeven ]

Afbeeldingen hoofdstuk 1

  1. De glorie der Middeleeuwen. Onder redactie van Joan Evans. Amerongen, 1985, p. 216. [ weergeven ]
  2. Jan W. de Vries, Roland Willemyns en Peter Burger, Het verhaal van een taal. Negen eeuwen Nederlands. Amsterdam, 1994, p. 33. [ weergeven ]
  3. H.J.M.F. Lodewick e.a., Ik probeer mijn pen; atlas van de Nederlandse letterkunde; 2e herziene druk. Amsterdam, 1982, p. 10. [ weergeven ]

Afbeeldingen hoofdstuk 2

  1. H.J.M.F. Lodewick e.a., Ik probeer mijn pen; atlas van de Nederlandse letterkunde; 2e herziene druk. Amsterdam, 1982, p. 13. [ weergeven ]
  2. P. de Wispelaere e.a., Culturele geschiedenis van Vlaanderen, deel 8. Literatuur tot eind negentiende eeuw. Deurne, 1983, p. 18. [ weergeven ]
  3. David Day, Koning Arthur; het ontstaan van een mythe. Alphen aan de Rijn, 1997, p. 64. [ weergeven ]
  4. G. Groenen en J.D. Janssens, 'Een nieuw licht op de Lancelotcompilatie? De betekenis van het pas gevonden fragmentje van Arturs Doet (deel 2)'. In: Queeste, nummer 2, 1994, p. 111. [ weergeven ]

Afbeeldingen hoofdstuk 3

  1. 7000 jaar wereldgeschiedenis. De Middeleeuwen. Rotterdam, 1987, p. 227. [ weergeven ]
  2. Karel en Elegast. Samengesteld door Hubert Slings, Amsterdam, 1997, p. 47. [ weergeven ]

Afbeeldingen hoofdstuk 4

  1. Simon James, Ontdek de wereld van de Kelten. Bloemendaal, 1994, p. 168. [ weergeven ]
  2. W. Verbeke, J. Janssens, M. Smeyers, Arturus Rex. Koning Artur en de Nederlanden. Leuven, 1987, zonder paginanummer. [ weergeven ]
  3. Nicki Bullinga, In de voetsporen van koning Arthur. Bloemendaal, 2001, p. 161. [ weergeven ]
  4. David Day, Koning Arthur; het ontstaan van een mythe. Alphen aan de Rijn, 1997, p. 41. [ weergeven ]
  5. David Day, Koning Arthur; het ontstaan van een mythe. Alphen aan de Rijn, 1997, p. 69. [ weergeven ]

Afbeeldingen hoofdstuk 5

  1. W. Verbeke, J. Janssens, M. Smeyers, Arturus Rex. Koning Artur en de Nederlanden. Leuven, 1987, zonder paginanummer. [ weergeven ]
  2. W. Verbeke, J. Janssens, M. Smeyers, Arturus Rex. Koning Artur en de Nederlanden. Leuven, 1987, zonder paginanummer. [ weergeven ]
  3. P. de Wispelaere e.a., Culturele geschiedenis van Vlaanderen, deel 8. Literatuur tot eind negentiende eeuw. Deurne, 1983, p. 17. [ weergeven ]
  4. King Arthur, Pitkin, 1995, p. 16. [ weergeven ]
  5. De glorie der Middeleeuwen. Onder redactie van Joan Evans. Amerongen, 1985, p. 257. [ weergeven ]
  6. David Day, Koning Arthur; het ontstaan van een mythe. Alphen aan de Rijn, 1997, p. 49. [ weergeven ]
  7. King Arthur, Pitkin, 1995, p. 21. [ weergeven ]
  8. King Arthur, Pitkin, 1995, p. 19. [ weergeven ]
  9. King Arthur, Pitkin, 1995, p. 13. [ weergeven ]
  10. W. Verbeke, J. Janssens, M. Smeyers, Arturus Rex. Koning Artur en de Nederlanden. Leuven, 1987, zonder paginanummer. [ weergeven ]
  11. Malcolm Godwin, De heilige Graal, een legende voor deze tijd. Rijswijk, 1989, p. 159. [ weergeven ]

Afbeeldingen hoofdstuk 6

  1. King Arthur, Pitkin, 1995, p. 12. [ weergeven ]
  2. King Arthur, Pitkin, 1995, p. 12. [ weergeven ]
  3. Nicki Bullinga, In de voetsporen van koning Arthur. Bloemendaal, 2001, p. 88. [ weergeven ]
  4. King Arthur, the stuff of future memory - First Knight, Iman Keuchenius, 1998. [ weergeven ]

Afbeeldingen tekstfragmenten

  1. Koning Artur in de Middeleeuwen. Bzzlletin 124. Den Haag, 1985, p. 66. [ weergeven ]
  2. W. Verbeke, J. Janssens, M. Smeyers, Arturus Rex. Koning Artur en de Nederlanden. Leuven, 1987, zonder paginanummer. [ weergeven ]
  3. King Arthur, Pitkin, 1995, p. 14. [ weergeven ]
  4. P. de Wispelaere e.a., Culturele geschiedenis van Vlaanderen, deel 8. Literatuur tot eind negentiende eeuw. Deurne, 1983, p. 23. [ weergeven ]
  5. King Arthur and the Holy Grail, Joe Mason en Dee Finney. [ weergeven ]

De kaart bij vraag 2 van hoofdstuk 6 is afkomstig uit: King Arthur, Pitkin, 1995, p. 1 en 2. [ weergeven ]

Afbeeldingen interactief

  1. Multiplayer Checkers, Shockwave.com. [ weergeven ]
  2. Merlin's Quest, Shockwave.com. [ weergeven ]
  3. Longbow, Filip Stojanovski. [ weergeven ]
  4. Multiplayer Chess, Shockwave.com. [ weergeven ]
  5. Multiplayer Checkers, Shockwave.com. [ weergeven ]
  6. NeWave Publishers. [ weergeven ]

Afbeeldingen vermaak

  1. Internet Movie Database. [ weergeven ]
  2. Apple Computer. [ weergeven ]
  3. Sony Pictures. [ weergeven ]
  4. Internet Movie Database. [ weergeven ]
  5. The Mists of Avalon. [ weergeven ]
  6. Internet Movie Database. [ weergeven ]
  7. Internet Movie Database. [ weergeven ]
  8. Arleston & Hübsch, Excalibur. De verrijzenis van Merlijn, Kortrijk, 1998. [ weergeven ]
  9. Arleston & Hübsch, Excalibur. De verrijzenis van Merlijn, Kortrijk, 1998. [ weergeven ]
  10. Arleston & Hübsch, Excalibur. De verrijzenis van Merlijn, Kortrijk, 1998. [ weergeven ]
  11. Arleston & Hübsch, Excalibur. De verrijzenis van Merlijn, Kortrijk, 1998. [ weergeven ]
  12. Arleston & Hübsch, Excalibur. De verrijzenis van Merlijn, Kortrijk, 1998. [ weergeven ]
  13. NeWave Publishers. [ weergeven ]

Afbeeldingen colofon

  1. Sony Pictures. [ weergeven ]
  2. Stichting ThinkQuest Nederland. [ weergeven ]
  3. Excalibur, de verrijzenis van Merlijn. [ weergeven ]
  4. PHP. [ weergeven ]
  5. MySQL. [ weergeven ]
  6. Macromedia. [ weergeven ]
  7. Macromedia. [ weergeven ]
  8. Apple QuickTime. [ weergeven ]

Afbeeldingen printversie

  1. Adobe Acrobat. [ weergeven ]

Al het werk waarop geen rechten van anderen van toepassing zijn, mag niet zonder toestemming van de auteurs worden overgenomen.
Vorige pagina
Copyright © 2002-2010 Team llb243